Едни от най-големите проблеми на българите, свързани с хранителните продукти, са висока цена

...
Едни от най-големите проблеми на българите, свързани с хранителните продукти, са висока цена
Коментари Харесай

Само по тези два признака познавате дали кашкавалът е качествен

Едни от най-големите проблеми на българите, свързани с питателните артикули, са висока цена и ниско качество. В последно време се следи забележителен растеж на цените на продуктите, само че в това време няма усъвършенствания по отношение на качеството.

Цената на кашкавала да вземем за пример бележи рекордно повишаване през последните година-две, като най-неприятно е, че даже имитиращите артикули, цялостни с хидрогенирани мазнини и палмово масло, които се смятат за нездравословни за здравето, са скъпи, а за био и еко създадените от чисто мляко, които може да откриете и на трицифрена стойност, множеството българи не смеят и да си помислят.

В обществените мрежи пък се завъртяха фотоси на едни и артикули, които у нас и отвън граница се продават на разнообразни цени, като тези в България се оказаха много по-скъпи.

Други шушукайки споделяха, че качеството на един и същи бранд у нас е по-ниско, в сравнение с отвън граница. Плащаме доста като крайни консуматори за кашкавала, само че най-малко получаваме ли качество и потребна хранителна стойност от него? Качественият кашкавал е безценен, факт, само че може да е безценен и този със подозрително качество.

Така че с изключение на по цената, която май към този момент не е определяща, качественият кашкавал следва да можем да го разпознаем и по други признаци и да сме сигурни, че не хвърляме парите си на вятъра.

Ще ви помогнем с тази задача. Двата признака, по които можем да разпознаем качественият кашкавал – в магазина и в дома си. Няма по какъв начин да разберем какъв брой и какво мляко има в кашкавала с просто око, само че можем да разберем дали е добре узрял, в случай че знаем защо да внимаваме.

Двата признака, които ще ни оказват помощ са:

- Цветът на продукта – по-светлият значи зрялост, до момента в който по-масленият цвят сочи, че кашкавалът не е добре узрял. Неузрелият си проличава и по това, че стои като на линии, а и е блудкав. Водното наличие в пакета значи единствено едно – неузрял кашкавал.

Изпробвайте и доколко е мек кашкавалът.

Качественият е нито доста мек, нито корав като камък. Това са значимите характерности, за които да внимавате с магазина и по които може да разграничите незрелия кашкавал и да изберете различен бранд, а в дома ви може да продължите с определянето на вкусовите качества, които също ще ви оказват помощ да разграничите качествения кашкавал от некачествения.

Вкусът е другото, на което да разчитате, с цел да откриете качеството. И тук не приказваме за вашите самостоятелни желания кой кашкавал ви подхожда, а за избрани правила, по които ще откриете положителния артикул.

Естествено, че не може да разопаковате и пробвате в магазина, само че най-малко ще знаете да не купувате от същия идващия път, в случай че го разпознаете, че не е с положително качество. Незрелият кашкавал не се топи в устата, а се троши като на трохи.

Незрелият и некачественият се рони и при рязане с нож или пък се размазва по ножа. Може да изпробвате качеството и като сложите парче кашкавал в тигана на огъня. Ако е добре узрял, хваща коричка и ухае апетитно на масло, а не изчезва като вода в тигана.

Пазарувайте отговорно и съблюдавайки качеството, с цел да не хвърляте парите си за палмово масло вместо за кашкавал от мляко, поучава Zdrave.to
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР